Van hozzáférésed? | lépj be
2020. február 20. | Ma Aladár és Álmos napja van.
Szóközzel elválasztva több szóra is kereshet. Egy kulcsszó hossza minimum három karakter lehet.

Elvesztettem házi kedvencem

10
03
2014

Szeretnénk néhány gyakorlati tanácsot adni, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy elveszett házi kedvenced minél gyorsabban hazatalálhasson.

- Először is kezd el azonnal a keresést: járd végig a lakóhelyed környékét, azokat az útvonalakat ahol rendszeresen sétáltok, megfordultatok együtt.

- Készíts plakátot melyben leírod az eltűnés körülményeit, a kutya fajtáját, nemét, korát,  jellemző tulajdonságait, ismertető jegyeit (pl. ha kutya, vagy cica, milyen nyakörvet viselt, van-e tetoválása, mikrochipje) és az elérhetőségedet.  Ha van rá módod célszerű fényképes plakátot nyomtatni és azon a területen több helyre kitenni, ahol a kutya elveszett, valamint a környék forgalmas pontjainál: közértnél, buszmegállóban, postánál és a környékbeli állatorvosoknál, állateledel kereskedőknél, kutyakozmetikusoknál.

Fontos, hogy az emberek tudatába bekerüljön a kutya képe. Ha több helyen látják, többször jön szembe a képe egy lámpaoszlopon, jobban rögzül. Nem mindenkinek van internet elérhetősége, így sok esetben a plakátolás a legeredményesebb keresési forma. Érdemes ráírni, hogy nem csak annak a hívását várjuk, aki megtalálta, hanem az is keressen fel minket, aki látta, mert így információt szerezhetünk a haladási irányáról, így tudni fogjuk merre keressük. Plakátokat nagy körzetben kell szórni, messzire eljuthat egy kutya kis idő alatt, főleg ha megriad valamitől, akár 20 km-t is megtehet egy-két nap alatt.

- Érdeklődj a környékbeli lakóknál, üzletekben, nem látta-e valaki.

- Az elveszett házikedvencedről készítse fotót és rakd ki valameliky interentes közösségi oldalra, juttasd el a hozzád legközelebb eső állatvédő szervezethez, de érdemes megnézned azt is, hogy valahol az interneten nem hírdetik-e már. Fontos! Az elveszett-talált állatok közül csak a csak a környékünkön talált, esetleg a környező közelebbi településeken elveszett állatokat hírdetjük.

- Ha nem a fenti területek valamelyikén találtad vagy vesztetted el a kutyát akkor keresd fel a területileg legközelebb működő állatvédő szervezetet, de ebben az esetben is a leghatékonyabb valamely internetes közösségi oldalra feltölteni az álalt fotóját és legfontosabb adatait.

- Igyekszünk az elveszett-talált kutyák adatbázisát, valamint a táblázatot is naprakészen tartani, de előfordulhat, hogy pár nap késéssel tudjuk csak frissíteni, vagy az elvesztés pillanatában még nem jutott el hozzánk az információ. Ezért fontos, hogy ne csak egyszer, hanem többször, legalább 1-2 naponta nézd végig ezeket az oldalakat.

- Amennyiben a kutyád, cicád rendelkezik mikrochippel és regisztrálva van a www.petvetdata.hu chipnyilvántartásban  (bővebben a mikrochip információk rovatban) , menj el a legközelebbi állatorvoshoz és kérd meg, hogy a petvetdata adatnyilvántartó lapján, a megjegyzés rovatba írja be, hogy az állat elveszett, keresik. Ne felejtsd el leellenőrizni, hogy a chipnyilvántartásban az élő telefonszámod szerepel-e. Így bármelyik állatorvos, akihez a kutyát esetleg beviszik, azonnal tud értesíteni.

-Ha a mikrochipes kutyát, cicát eddig nem regisztráltad a petvetdatába, azt még most is megteheted! Az oltási könyvben (törzskönyvön) megtalálható a chip száma, így a regisztrációt ez alapján is el tudják végezni.

- Keresd fel a www.kiskunhalas.hu honlapon az Ebrendészet menűpont alatt a kiskunhalasi gyepmesteri telepének oldalát. Kiskunhalasról és közvetlen környékéről ide viszik az utcáról befogott állatok egy részét. A honlapra heti rendszerességgel kerülnek fel a bekerült állatok, jórészt kutyák, de telefonon addig is érdeklődhetsz a frissen bekerültekről.

- Hasznos ha a helyi rádióban, újságban internetes hírportálokon is tudod hirdetni az elveszett házi kedvenced.

Reméljük sikerrel jársz és szeretett kedvenced minél előbb egészségesen hazajut!


Kérjük tegyél meg mindent annak érdekében, hogy ez a kutyát és gazdát is nagyon megviselő eset többé ne fordulhasson elő!

- A kutyán mindig, még a kertben is feltétlenül legyen nyakörv és gravírozott – címmel és névvel ellátott fém biléta.

– Tetess a kutyába mikrochipet, ami megkönnyíti az azonosítást.

– Erősítsd vagy magasítsd meg a kerítést, ha a kutya azon keresztül szökött el! A kapu mindig legyen bezárva!

– Forgalmas útvonalon soha ne sétáltass kutyát póráz nélkül!

– Csak olyan személyre bízd a kutyát, aki maradéktalanul betartja a kutyával kapcsolatos utasításaid!

– Ivartalaníttasd kutyádat ha az a tüzelési időszakban szeret szomszédolni (szukát és kant egyaránt)!

– Ne engedd oda a kutyád ismeretlen kutyához, amíg biztosan nem győződtél meg arról, hogy a másik kutyának nincs támadási szándéka!

Hol vagyok? | Mit tegyek, ha...