Van hozzáférésed? | lépj be
2020. május 26. | Ma Fülöp és Evelin napja van.
Szóközzel elválasztva több szóra is kereshet. Egy kulcsszó hossza minimum három karakter lehet.

Öreg kutya, nem vén kutya

07
03
2014

Szerencsés az az ember, aki megöregszik. Hogy miért? Mert megélte az Élet nagy  állomásait: a gyermekkort, a felnőttkort és az idős kort. Játszott, volt szerelmes, nevelte utódait, dolgozott, maradandót alkotott, majd megöregedett méltón. Szerencsés azért is, mert -remélhetőleg- mellette vannak családtagjai, akik öregen, esetleg betegen is szeretik, és élete utolsó szakaszában is gondoskodnak róla.


Gazsó Erzsébet jegyzete

De mi a helyzet az állatokkal? Kutyákkal, cicákkal és másokkal? Ők  talán nem érdemlik meg azt, hogy miután hosszú éveken át "szolgálták" gazdájukat, idős korukban azt kapják, ami ilyenkor is megilletné őket: több törődést, türelmet, megfelelő táplálékot, ha szükséges gyógyszereket és orvosi ellátást?! Aki magához vesz egy fiatal állatot (kutyát, cicát, nyuszit stb.), tisztában kellene lennie azzal, hogy az élet rendje szerint egyszer kedvence is megöregszik. Mások lesznek az igényei és egészségügyi problémái is adódhatnak (és már nem olyan cuki, mint kölyökkorában).
Speciális tápra lehet szükség, valamint gyakoribbá válnak az állatorvosi rendelőbe tett látogatások. Ez mind többletkiadást jelent a gazda számára. (Érdekes módon az emberek számára természetes, hogy betegségük esetén őket megfelelően ellássák.) A megöregedett állatok nem érdemlik ezt meg?? Ők vajon mit éreznek, amikor szeretett gazdájuk magukra hagyja őket az erdőben vagy  egy buszmegállóban?  A Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület több ilyen szomorú esettel is foglalkozott az utóbbi hetekben, hónapokban. Idős, beteg cicáktól, kutyáktól szabadultak meg lelketlen gazdái úgy, hogy közterületre, erdőbe rakták ki, és hagyták sorsukra őket. EMBER! Hogy vagy képes ilyet tenni?! A szüleidet is kidobod, ha megöregszenek és gondoskodni kell róluk? Mit szólnál, ha a gyerekeid is ezt tennék veled?? Tudod, MEGÉRDEMELNÉD!
Egy állatot nem csak addig kell szeretni, amíg fiatal, hanem öregen is. Te sem biztos, hogy tetszel neki, de ő szeret téged úgy, ahogy vagy. Feltétel nélkül. Egy idős, beteg állat számára nagyon nehéz gazdát találni. (Hiszen még fiataloknak sem egyszerű.) Magyarországon még igen kicsi a hajlandóság arra, hogy valaki idős, netán testi fogyatékos állatot magához vegyen. Pedig ők ugyanúgy szeretnek és ugyanúgy szerethetők, mint egészséges társaik. Az állatok nem háztartási gépek, amik ha meghibásodnak, kidobjuk őket. Ha fiatal korukban és egészségesen hasznosak voltak, akkor megérdemlik, hogy idős korukban is ugyanúgy szeressék őket, és életük utolsó időszakát is méltó módon élhessék.

Hol vagyok? | Hírek