Van hozzáférésed? | lépj be
2020. február 20. | Ma Aladár és Álmos napja van.
Szóközzel elválasztva több szóra is kereshet. Egy kulcsszó hossza minimum három karakter lehet.

Veszélyben a négylábú kísérő

20
03
2014

Március 10-én éppen egy kórosan sovány kutyával kapcsolatban intézkedtünk a Felsőöregszőlőkben, amikor csörgött az Egyesület telefonja: a bejelentés szerint, a Kölcsey u. és az 53-as főút kereszteződésénél, a kerékpárúton le-föl szaladgál két kis termetű kutya. A hölgy elmondása szerint nem régen kerülhettek oda, mert látszólag tanácstalanul szaladnak mindenki után. Félő, hogy az útra is kirohannak, és az számukra biztos halált jelent. Állítólag többen próbálták őket magukhoz hívni, de nagyon bizalmatlanok voltak.

Amint végeztünk az előző helyen, a jelzett helyszínre mentünk. A két kutyus még mindig ott szaladgált, többször az úttestre is kifutottak. Már két diáklány is etetni próbálta őket, hogy magukhoz csalogassák a riadt állatokat, de a két méter távolságot nem sikerült legyőzni.
Mivel volt ott egy kis élelmiszer bolt, egyikünk kért felvágottat, hátha arra jobban "ráharapnak". Ették is buzgón, de megfogni nem bírtuk őket. Mivel a bolt udvarban van, a kapu, pedig nyitva volt, azt terveztük, hogy becsalogatjuk őket és becsukjuk mögöttük a kaput. A dolog működött, de csak lassan. A megfelelő pillanatban az egyik diák becsukta a kaput, persze az egyik kutya kiszaladt, a másik, pedig a kapu alatt akart kibújni és a feje beszorult. Szerencsére viszonylag könnyen ki tudtuk szabadítani. Pórázt tettünk rá és így vittük a másik kutyus felé. Kis idő múlva annyira közel ment a társához, hogy egy jól irányzott mozdulattal őt is elbírtuk kapni. 
Egy közelben dolgozó férfi elmondása szerint lehet, hogy a kutyák-akik valószínűleg testvérek-, "gazdájukat" kísérték el, aki feltehetően buszra szállt. (Mivel még kölyökkutyák, 5-6 hónaposak , nem találnak haza.) A forgalmas út, óriási vészélyt jelent számukra, így semmiképp nem akartuk otthagyni őket. Jelenleg ideiglenes befogadónál vannak. (Azon már meg sem lepődtünk, hogy az állatok tele voltak bolhával.)
Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni a Vári Szabó István Szakközépiskola két kollégistájának a kitartó és eredményes közreműködését, valamint a Kalmár bolt eladójának, aki a kutyusoknak finom szalámit biztosított és engedte, hogy az állatokat a bolt udvarába betereljük.
Gazsó Erzsébet

Hol vagyok? | Állatmentéseink